Turisme

l’Alguenya: de l’àrab al-gânija, que vol dir “la rica, la opulenta”, de la base àrab gni “ser ric, enriquir”. És un nom donat pels àrabs, que van ser els qui van rendibilitzar al màxim la Vall per on transitava l’antiga la Canyada Ibero-romana cap a Jumella.

La referència més antiga del topònim l’Alguenya, apareix en un manuscrit d’Alcoi de 1470, encara que cal atorgar-li la primacia a la cita alcoiana de 1361, en la qual apareix la grafia “Camp de Alhenya”.

A partir del segle XVI, es constata la presència de terratinents moriscs, dedicats al laboreo d’aquestes terres. També hi ha constància que des de temps immemorial, veïns de Novelda, venien a la recerca de pastures i llenya per a fer carbó.

En 1738, es construeix l’Església Parroquial, sota la advocación dels Santos de la Pedra “Abdón i Senén”, patrons de la Vila.

En 1934, l’Alguenya es constitueix com a municipi independent, comptant amb la pedania de la Solana.

En l’actualitat, l’Alguenya es troba germanada amb la Circumscripció de Doganella vaig donar Nimfa, dependents dels municipis italians de Sermoneta i Cisterna vaig donar Llatina. Aquest compromís es va rubricar el dia un de maig de 2004.

Dades sobre Algueña

PROVINCIA Alicante
COMARCA Medio Vinalopó
EXTENSIÓN (kilómetros cuadrados) 18,4
% TOTAL COMARCAL 2,3
NÚM. HABITANTES 1413
NÚCLEOS URBANOS Algueña y La Solana
ALTITUD (metros) 534
Distància de les capitals: A uns 50 Km. d’Alacant i Murcia, al Sud-oest de la província d’Alacant.

Com arribar:

Amb avió: Des de l’aeroport del Altet (Alacant)

Amb tren: Des de les estacions d’Alacant, Novelda o Elda

Per carretera: per la carretera CV 840

Enoturisme. Algueña y la ruta del vi

L’agricultura a l’Alguenya es basa principalment en el cultiu en terres de secà- de la vinya, ametlers i oliveres, caracteritzant-se pel predomini del minifundisme
Vine a gaudir-la

Trofeu de Velocitat l'Alguenya

El primer diumenge de juliol, i com a inici de les Festes Patronals, l’Alguenya acull a milers de visitants i afeccionats del motor per a viure, a peu de pista, l’adrenalina i l’ambient que recorrerà els seus carrers convertits en circuit per un dia.
Vine a viure-ho